Op 25 mei 2018 is het zover, de AVG, de nieuwe privacywet gaat in. Je denkt natuurlijk dat is alleen voor de websites van de grote jongens, helaas niets is minder waar. Als ondernemer hebt je hier al mee te maken op het moment dat bezoekers hun persoonlijke gegevens invoeren op je website, bijvoorbeeld om de nieuwsbrief te ontvangen of een vraag te stellen. Aan het eind van dit artikel vind je een super handig hulpmiddel om tot een privacyverklaring te komen.

Hoe werkt het?
Je vraagt aan bezoekers van je website om persoonlijke gegevens in te voeren via bijvoorbeeld een invulformulier, dan ben je verplicht om hem/haar te informeren wat je met die gegevens doet. Ik hoor je denken waarom nu al die ophef?
Heel simpel. Vanaf 25 mei 2018 gaan er strengere regels gelden die ook nog een vaker gecontroleerd worden en waar hoge geldboetes op staan als je je niet aan de regels houdt.

Wat zijn de regels?
In de privacyverklaring moet je je bezoekers het volgende laten weten:
De identiteit van je bedrijf;

  • Contactgegevens;
  • Waarom verzamel je deze gegevens?
  • Wie is de ontvanger van de persoonsgegevens?
  • Wat ga je met de gegevens doen?
  • Hoe lang worden de gegevens bewaard?
  • Dat personen het recht hebben op inzage, rectificatie of het wissen van hun gegevens;
  • Dat het recht bestaat om tegen de verwerking van de persoonsgegevens bezwaar te maken;
  • Als gegevens met toestemming zijn verkregen, dat het recht bestaat op intrekking van die toestemming;
  • Het recht op klagen bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Dat is nogal wat om rekening mee te houden.

Zorg voor een goede beveiliging van data
Investeer in veiligheid, zodat hackers niet bij de gegevens van je klanten kunnen. Worden gegevens gehackt of is ineens je intekenlijst met mailadressen voor de nieuwsbrief zoek? Dat kan gelden als een datalek, en een datalek moet je registreren en in sommige gevallen zelfs melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

KIS, keep it simple
Een privacyverklaring moet bovendien beknopt, transparant, in begrijpelijke en gemakkelijk toegankelijke vorm en in duidelijk en eenvoudige taal beschikbaar zijn.

Waar op de website?
Zorg er ook voor dat de verklaring gemakkelijk te vinden is op je website. Vaak is onderaan op de homepage, waar er doorlinkt kan worden naar bijv. de algemene voorwaarden en een disclaimer, een prima plek. Verstop de verklaring niet in de algemene voorwaarden, want dan is het niet meer gemakkelijk toegankelijk en het is niet de plek waar een privacyverklaring hoort, dus ook niet de plek waar gezocht zal worden.

Tip
Gebruik je ook één of meerdere invulformulieren? Plaats de privacyverklaring dan ook bij de invulformulieren.

Supertip
Met de https://veiliginternetten.nl/privacyverklaring”>Privacyverklaring Generator heb je in een half uurtje een goede verklaring voor op je website.