Welke afspraken hebt je?
Zolang alles goed gaat is er geen vuiltje aan de lucht en lijken algemene voorwaarden niet nodig. Maar als er toch iets mis gaat – een late levering, wanbetalers – dan zijn ze onmisbaar. En ook hierbij komt de AVG weer om de hoek kijken, hoog tijd om de algemene voorwaarden weer eens onder de loep te nemen.

Eigenlijk kun je algemene voorwaarden beschouwen als spelregels waar jij en je klanten of opdrachtgevers zich aan moeten houden. Die spelregels maak je zelf. Zo’n spelregel is bijvoorbeeld de betalingstermijn, de levertijd of de manier waarop je het aanpakt als jij en je opdrachtgever het met elkaar oneens zijn. En vanaf 25 mei 2018 hoort hier ook de AVG bij. Een voordeel is dat je kunt vastleggen wat je wilt, zolang het niet onredelijk is. Algemene voorwaarden zijn niet verplicht, maar als er iets misgaat ben je blij dat je ze hebt.

Waarom algemene voorwaarden?
Het is niet praktisch om iedere keer opnieuw de spelregels uit te leggen, in je algemene voorwaarden staan ze vast. Je hoeft ze overigens niet zelf te maken want veel brancheorganisaties hebben ze al voor je opgesteld en als lid van zo’n vereniging ben je vaak verplicht om te werken met die algemene voorwaarden.

Wat staat erin?
Algemene voorwaarden bevatten meestal afspraken over de volgende punten:

  • Aansprakelijkheid;
  • Betalingstermijn en incassokosten;
  • LevertijdGarantie;
  • Afwikkeling van geschillen;
  • Eigendomsrechten;
  • Privacyverklaring

Informeren
Je klanten en opdrachtgevers moeten wel weten dat je algemene voorwaarden hebt. Volgens de wet moet de klant over je voorwaarden beschikken vóórdat je samen aan het werkt gaat.

Stuur je algemene voorwaarde daarom altijd mee met de offerte en vermeld ze op al je uitingen zoals briefpapier, website, offertes, facturen enzovoort. Je kunt je algemene voorwaarden ook in bewaring geven bij de Kamer van Koophandel of de rechtbank. Zo kan je klant of opdrachtgever ze opvragen en jij kan bewijzen dat je ze niet tussentijds veranderd hebt.

Tips

  • Maak je gebruik van standaard algemene voorwaarden of stel ze zelf op, laat ze door een jurist controleren. Moet je er onverhoopt een beroep op dan is het wel belangrijk dat ze kloppen!
  • Gebruik je algemene voorwaarden bij online verkopen laat je klant dan tijdig instemmen door het plaatsen van een vinkje en biedt de mogelijkheid om ze online in te zien of per e-mail te sturen.